Høreapparat

Sådan vælger du det helt rigtige høreapparat

fg43

Man regner i dag med, at der er mange flere danskere, der går rundt med nedsat hørelse, end der er brugere af høreapparater. Det kan der være mange grunde til, men ofte skyldes det nok, at vi ikke får tjekket hørelsen ofte nok og er opmærksomme på problemet.

Hos ørelægen

Hvornår har du brug for høreapparat?

En nedsættelse af din hørelse sker gradvist, og den kan derfor være svært at opdage. De fleste af os skruer bare lidt højere op for radioen, hvis vi ikke kan høre. Ofte er det omgivelserne, der først gør en opmærksom på, at man snakker lidt højt eller er begyndt at skrue op. Du bør være opmærksom på disse fem typiske tegn på, at du har nedsat hørelse:

  1. Du har brug for at skrue højere op for lyden på dit fjernsyn.
  2. Du har svært ved at høre, når der er støj i baggrunden. For eksempel til sociale arrangementer.
  3. Du er meget udmattet, når du har deltaget i sociale aktiviteter.
  4. Du kan have svært ved at høre, hvad der bliver sagt i telefonen.
  5. Dine nærmeste fortæller dig ofte, at du ikke hører efter.

Oplever du nogle af disse tegn, bør du straks tage kontakt til en ørelæge. Hos ørelægen vil du blive udredt og kan få at vide, om du har brug for høreapparat eller ej. 

Find et høreapparat, der passer 

Når du har fået konstateret, at du har brug for høreapparat, skal du vælge om du vil have et apparat gennem det offentlige eller gennem et privat firma. Vælger du det offentlige, er det naturligvis gratis, til gengæld er udvalget af høreapparater, som du kan vælge mellem, begrænset. Og det er ærgerligt, for det er bestemt ikke lige meget, hvilken type af høreapparat du vælger. Det der er rigtig for dig, er nemlig ikke nødvendigvis rigtigt for andre. Hvilken type apparat, du skal have, afhænger blandt andet af graden af din hørenedsættelse, din livsstil, hvilke funktioner du ønsker, at høreapparatet har, og om du har for eksempel tinnitus oven i din hørenedsættelse. Har du et kraftigt høretab, kan det være bedre at have et såkaldt bag-øret høreapparat. Et i-øret høreapparat er bedst til de ikke-kraftige høretab og er en anelse mere diskret.

Høreapparat

Pas godt på dit høreapparat

Har du først fået konstateret høretab, er det vigtigt at du følger op på din hørelse og får foretaget en regelmæssig kontrol. Dette gælder også dit høreapparat. Selv om høreapparaterne er lavet af modstandsdygtige komponenter, så bør du passe godt på dem. Tag dem for eksempel altid ud eller skift batteri i dem over et blødt underlag, så de ikke går i stykker, hvis du taber dem. Du kan også forlænge levetiden på dine høreapparater ved at bruge ProWax minifit voksfiltre. Pas også på at udsætte dine høreapparater for sand, vand og direkte sollys om sommeren. Saltet fra saltvand om sommeren kan faktisk blokere apparatets mikrofonporte. Vær også varsom med brug af parfume og aftershave, når du har apparaterne på. Tag dem derfor altid af, mens du bruger parfume, makeup og lignende. På denne måde kan du effektivt forlænge dit høreapparats levetid.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *