Introvert eller ekstrovert – hvor henter du ny energi?

fg43

Om du er introvert eller ekstrovert, handler ikke om, hvorvidt du er udadvendt eller indadvendt, som mange fejlagtigt tror. De to betegnelser adskiller sig alene på, hvor du henter energi – alene, hvis du er introvert, og sammen med andre, hvis du er ekstrovert.

I daglig tale bruges disse type-betegnelser flittigt og hyppigt, men desværre ofte underbygget af forskellige misforståelser. I det følgende vil vi se nærmere på, hvad der er særligt for hver især af disse typer.

Introvert – Ikke nødvendigvis den forsagte type

At være introvert er ikke det samme som at man er stille og genert – det kan man være, men det er ikke en selvfølge. Introverte mennesker henter energi, når de er alene. Og på samme måde drænes introverte mennesker for energi, når de er sociale.

Dette betyder ikke, at introverte mennesker er usociale, eller ikke trives i et fællesskab med andre, det betyder blot, at de skal være opladet hjemmefra. En introvert person får ny energi ved at lave aktiviteter på egen hånd – det kan være alt fra at sidde i stilhed, at se en serie, at læse en bog, eller at få pulsen op på Bet365 Casino. Aktiviteten er ikke vigtig, den er meget individuel – det der er vigtigt er, at man er alene og ikke påvirket af andre mennesker.

Ekstrovert – Ikke altid den frembrusende type

Er man ekstrovert, så henter man energi i det sociale samvær med andre mennesker. Vi fejltolker ofte et stort social behov med, at disse typer ikke kan være alene, men det er slet ikke rigtigt. Modsat den introverte person, så oplades den ekstroverte af at være social, men det er ikke det samme som at det ekstroverte menneske ikke kan udholde sit eget selskab – det handler alene om energi.

Den ekstroverte type lades op ude, og drænes hjemme. Disse mennesker får energi af at være omkring andre mennesker – aktiviteten kan være alt fra en gåtur og en hyggesnak med en enkelt ven, til et stort musikarrangement med tusindvis af deltagere.

To typer, mange individer

Ekstroverte mennesker er ikke nødvendigvis mere udadvendte eller socialt kompetente end de introverte mennesker.

Vi inddeler os i disse kategorier for at danne et teoretisk grundlag for en bedre forståelse af hinanden mennesker imellem, men hvilken type vi hører under, siger intet om vores sociale adfærd, vores præferencer eller vores væremåde. Dette er vigtigt at huske, da vi bør undgå at minimere hinanden ned til en type.

Ovenstående betegnelser er fine at have i mente, når vi ønsker at vise hensyn til vores medmennesker – blot de er tolket og forstået korrekt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *